top of page

Vegan lifestyle

Bijgewerkt op: 27 mei 2020

Vegan eten?! Is dat moeilijk en is dit eigelijk wel gezond? Kom ik niet bepaalde voedingstoffen tekort?





Mijn eigen verhaal waarom ik een periode veganistisch gegeten heb. En nu nog steeds geen vlees eet. Op dit moment eet ik niet volledig vegan. Maar sommige dagen wel. Kwark, ei en kaas vind ik zelf nog erg lekker en zijn op dagen dat je veel sport makkelijke eiwitbronnen!


Vanuit mijn opvoeding heb ik altijd geleerd bewust met voeding om te gaan. Mijn moeder werd op haar dertiende vegetarisch. Mijn vader kwam uit een echte vleesfamilie, minstens drie keer per dag vlees. Toen mijn vader op zijn dertigste divertikels kreeg is hij ook flink gaan minderen met het consumeren van vlees en at hierdoor vaker met mijn moeder mee. Hij merkte hierdoor dat hij veel minder, tot geen last meer van zijn darmen had. Meestal aten we één keer in de week vlees, omdat mijn moeder wilde dat ik dat nog wel at en op latere leeftijd mocht ik dan zelf kiezen of ik nog wel vlees wilde eten.


Door mijn studie voeding en diëtetiek ben ik nog bewuster met voeding omgegaan. Ik ben heel blij met deze keuze. Ik heb altijd veel interesse gehad in voeding en ben er dagelijks mee bezig. Zelf sta ik veel in de keuken en vind ik het leuk om te experimenteren met voeding.


Verandering

Een aantal jaar geleden werd ik het zat om medicijnen te gebruiken voor mijn stoelgang.

Toen werd ik geïnspireerd door de meiden van ‘The Green Happiness’. Door hun ben ik sinds juni 2016 veganistisch gaan eten. Dit kwam ook deels door wat ik op mijn opleiding te zien kreeg over de vlees en zuivel industrie. Ik was hiervan geschrokken en heb dingen gezien wat mij erg raakte en wilde hier verandering in brengen.


Verleden

Zelf worstel ik al een aantal jaren met mijn eigen voedingspatroon.

Ik ben met een gezond voedingspatroon opgevoed. Altijd volkoren producten, veel groenten en fruit, weinig tot geen pakjes en zakjes gebruiken. Maar toch begonnen bij mij de buikklachten toen ik in de puberteit kwam.

Acht jaar geleden begonnen bij mij de hevige buikpijn aanvallen. Hierdoor ben ik zelf flink afgevallen waardoor ik in het ziekenhuis was beland wegens zware ondervoeding. In het ziekenhuis ben ik toen flink door de molen gehaald. Er is helaas niks uitgekomen. Alleen de diagnose 'spastische darm'. Het doel van het ziekenhuis was alleen maar aankomen, aankomen en nog eens aankomen. Zonder dat er eigelijk aandacht aan mijn voedingspatroon werd besteed. Na een aantal maanden was ik te veel in gewicht aangekomen en waren mijn darmklachten geheel terug. Dit betekende hevige buikkramp en van het ziekenhuis moest ik toen zakjes movicolon gaan gebruiken voor mijn stoelgang. Het is dus belangrijk dat er naar een oorzaak wordt gezocht en niet alleen maar op de oplossing wordt gefocust.


Niet opdringen

Toen ik veganistisch at voelde ik mij veel beter. Ik had hierdoor minder buikklachten en was volledig van medicijnen af. Ik eet nog meer groenten en fruit dan vroeger. Dit wil zeggen minstens 500 gram groente per dag en minstens drie stuks fruit per dag. Ik heb veel literatuur en documentaires bekeken over veganistisch eten. Ik ben wel blij dat er steeds meer bekendheid is over dit onderwerp. Ik wil mensen ook zeker niet opdringen en wil niet zeggen dat iedereen maar veganistisch moet worden. Maar het zou al zo fijn zijn als mensen eens over dingen zouden nadenken! ‘Hoe komt dat stukje vlees op mijn bord?’ ‘ Wat voor leven heeft deze kip gehad die nu op mijn bord ligt?’ ‘Is dit wel ethisch verantwoord’? Soms schrik ik namelijk hoe weinig mensen hiervan bewust zijn. Willen mensen dan niet weten waar hun vlees of bakje zuivel vandaan komt? Tegenwoordig is het dier geen dier meer, maar een ding geworden.


Milieu

Veel mensen weten niet wat de vleesindustrie doet met het milieu. Wist je dat het de grootste vervuiler is van de wereld? Dit is wat de meeste mensen niet weten. Als je een dag veganistisch eet bespaar je per dag: 4164 liter water, twintig kilo graan, 3 m2 aan oerwoud en 9 kilo aan CO2. Al het vee moet eten, drinken en er komen gassen vrij.

Het vee eet ontzettend veel, er moet dus veel graan geproduceerd worden, waardoor er dus veel oerwoud gekapt moet worden. ‘Ja maar er wordt juist heel veel bos gekapt als je vegetarisch eet, wat dacht je van al die soja’. Het ligt anders; want 90% van alle landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor veevoer. De vleesindustrie is de allergrootste vervuiler ter wereld. De veeteelt stoot net zoveel broeikasgassen uit als alle auto’s, brommers, boten, vliegtuigen en treinen van de hele wereld bij elkaar. De dieren moeten gevoed worden en hierdoor vindt grootschalige ontbossing plaats. Voor 1 kilo rundvlees is 25 kilo plantaardig voedsel nodig. Denk er eens over na als je een biefstuk op je bord hebt liggen dat er 3000 liter water voor nodig was. Het zou dus ontzettend helpen als we met de hele wereldbevolking wat minder vaak vlees en zuivel zouden eten. Dit zou ook veel diervriendelijker zijn. Zelf vind ik dat ook heel belangrijk. Een dier is ook een levend wezen en moet er niet alleen zijn om te eten. Ze horen in de wei te kunnen lopen en niet in grote mega stallen te zitten, vetgemest te worden en dan afwachten tot ze geslacht worden.

Veel vragen die ik krijg

De vragen die ik van de meeste mensen krijg is: ‘Maar hoe doe jij dat nou?’ ‘Dan kan je toch bijna niks meer eten?’ ‘Wat saai zeg’ en dan natuurlijk de vraag die altijd gesteld wordt: ‘ Hoe kom je aan je eiwitten, want je sport super veel?’ Heel moeilijk is het niet. Je kunt juist super veel eten en komt juist erachter dat er super veel lekker is wat je kan maken. Je komt er ook achter dat je bijna niks meer uit pakjes en zakjes kunt maken, want tegenwoordig voegen ze vaak melk en eieren toe aan producten. Saai is het zeker niet, op internet zijn genoeg heerlijke recepten en het komt steeds meer in het veganistisch eten. Er zijn veel bekende boeken waar veel lekkere recepten in staan: The Green Happiness, Lisa Goes Vegan, enz. En dan natuurlijk de vraag hoe kom je aan je eiwitten? Als je gezond en gevarieerd eet kom je goed aan je eiwitten. Eiwitten zitten namelijk in peulvruchten, noten, zaden en groentes. Als jij een fanatieke sporter bent eet je vaak ook meer, omdat je energieverbruik hoger is. Hierdoor krijg je automatisch genoeg eiwitten binnen. Ik doe dit zelf door elke dag (bijna) peulvruchten te eten, elke dag een handje noten of een broodje pindakaas, vleesvervangers als soja en tempé. Daarnaast gebruik ik bij een wedstrijd, een veganistische eiwitreep of een eiwitshake voor gemak.


Puur natuur

Zelf vind ik het belangrijk dat je zo dicht mogelijk bij de natuur blijft. Ik kook eigenlijk nooit uit pakjes of zakjes en gebruik daardoor altijd verse ingrediënten en gebruik veel kruiden.

Inspireren

Ik probeer mensen te inspireren door recepten te delen via mijn website of social media. En te laten zien dat gezond eten niet altijd moeilijk is en niet altijd veel tijd hoeft te kosten.

Natuurlijk heb ik ontzettend veel van mijn opleiding geleerd. Ik probeer zelf ook na te denken en veel te lezen over voeding. Daarnaast heb ik op mijn opleiding geleerd hoe ik onderzoeken moet lezen en weet welke literatuur er wel of niet betrouwbaar is. Maar het blijft moeilijk, omdat er zoveel over voeding wordt gesproken en geschreven. Vaak zijn het niet altijd betrouwbare bronnen. Zelf heb ik er daarom ook moeite mee.


Waardoor ik het niet altijd eens was met wat ik heb geleerd op mijn opleiding. Het is jammer dat er zoveel macht is bij de voedselindustrie. Er draait veel om geld en dit gaat ten koste van de gezondheid van de mens. Dit is iets wat de overheid kan veranderen. De welvaartziektes worden steeds erger, veel mensen met overgewicht. Meer dan de helft van Nederland heeft overgewicht, wat als gevolg heeft, diabetes type 2, hart en- vaatziekten, metabolsyndroom, hypertensie (hoge bloeddruk) en hypercholesterolemie (hoog cholesterol). Dit zou voorkomen kunnen worden door een gezonde leefstijl, gezond eten en voldoende beweging!


Gezondheidsvoordelen

Vegetarisch of veganisten diëten zijn geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen, maar of het ook goed is voor de atletische prestaties is nog niet gedefinieerd. Het eten van een veganistisch voedingspatroon wordt geassocieerd met een aantal gezondheidsvoordelen; lagere risico op overlijden, het krijgen van hart en vaatziekten, lager cholesterol, lagere bloeddruk, minder kans op diabetes type 2, minder kans op kanker. Dit komt door de verhoogde consumptie van gehele plantaardige voedingsmiddelen (vruchten, groenten, volkorenproducten, zaden, noten, bonen waar voedingsstoffen in zitten: vezels, antioxidanten, vitaminen, mineralen en fotochemicaliën. Het consumeren van een veganistisch voedingspatroon zorgt ervoor dat je ziektes vermijdt, vooral van virale infecties en het kan het immuunsysteem verbeteren. Het gaat er wel om hoe jij veganistisch of vegetarisch eet. Je kan ook veganistisch eten en geen gezond voedingspatroon hebben. Maar als jij gevarieerd en gezond eet, voldoende groentes, fruit, noten, peulvruchten, zaden en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes kookt, krijg je als veganist automatisch meer vitamines en mineralen binnen. Mensen worden vaak bewuster van veganistisch eten en worden een stuk creatiever met het bereiden van voeding.

Voordelen die ik zelf ervaar

  • Veel minder last van mijn buik

  • Minder last van opgeblazen gevoel

  • Gewichtsverlies

  • Gevarieerde voeding

  • Minder hoofdpijn

  • Lage bloeddruk

  • Veel energie

  • Beter humeur

  • Haar wordt sterker

  • Er is minder uitstoot van broeikasgassen, omdat ik minder dierlijke producten eet

  • Door elke dag plantaardige te eten, bespaar ik het leven van één dier.

  • Wordt uitgerust wakker


Supplementen

Zelf laat ik altijd één keer per jaar mijn bloedwaardes controleren.

Afgelopen maand was alles prima. Ook mijn eiwitgehalte in mijn bloed, magnesium, jodium, ijzer, B12 en vitamine D. Dit zijn namelijk voedingsstoffen waar je vaak te kort aan kan hebben als veganist en fanatieke sporter. Ik ben ervan overtuigt dat je als veganist voldoende en zelfs wel meer voedingsstoffen kan binnen krijgen. Het enige wat ik wel slik als supplement is vitamine B12, deze vitamine zit alleen in dierlijke producten. Een tekort aan vitamine B12 veroorzaakt vermoeidheid en kan leiden tot zenuwschade. Ga niet zomaar supplementen slikken en (behalve vitamine B12), want dit is wat sporters ook vaak doen, zonder te weten of ze voldoende van een mineraal of voedingsstof hebben. Een teveel aan B vitamines (behalve B12 want deze blijft voor een jaar opgeslagen in je maag) plas je weer uit, (en vitamine B6, moet je zelf ook niet zomaar gaan slikken). De vet oplosbare A, D, E, K, plas je niet uit dus een teveel hiervan is schadelijk.


Korte conclusie

Wat ik het belangrijkste vindt. Is dat mensen bewust moeten worden van wat ze eten. En meer nadenken over wat ze eten en waar dit voedsel vandaan komt!

Probeer eens een paar dagen in de week geen vlees, zuivel of eieren te eten, en kijk hoe jouw lichaam hier op reageert. Ik wil zeker mensen niks opdringen, maar juist bewuster maken. En gezond gewicht creëren is te behalen met gezonde voeding en voldoende beweging. En dus niet met een pilletje of een sapkuurtje of een dieet te volgen…. Nee verander je levensstijl!










bottom of page