top of page

Geen dieet maar een gezonde leefstijl

Bijgewerkt op: 27 mei 2020


Je kent ze vast allemaal wel, koolhydraatarme, sapkuren, tot een ketogeen dieet. Hoe lang hou je dit vol, 6 weken? Voordat je weer in je oude patroon valt? Vaak eet je met diëten flink onder je caloriebehoefte. Daarom is het lastig om dit vol te kunnen houden. Waarom verander je dan niet je leefstijl. Eet gezond op een manier hoe jij het volhoudt. En hierbij hoort niet alleen voeding maar ook beweging en ontspanning. Goed voor jezelf zorgen is erg belangrijk!
Wat past bij jou?

Ik ben van mening dat het vooral belangrijk is dat jij een methode kiest die het best bij jou past! Iets wat je kan volhouden en wat ook leuk blijft. Alleen maar aan de lijn zijn is ook niet de oplossing. Genieten is namelijk ook ontzettend belangrijk voor je lichaam en je mind. Jezelf van alles ontzeggen gaat juist tegen werken. Je gaat daardoor juist ontzettend verlangen naar de dingen die niet mogen. Stel daarom kleine doelen op voor jezelf. Maak het realistisch zodat je dit kan toepassen in jouw leven. Begin met kleine stapjes, elke stap is er één!


Dieet waarom tegen?

Bij het woord dieet krijg ik eigenlijk al de kriebels. De meeste mensen verhongeren zichzelf een tijd en vallen meestal binnen drie maanden weer terug in hun oude voedingspatroon. De nadelige effecten van een caloriebeperkt dieet zijn: hormoondisbalans, jojo-effect, honger, breekt spiermassa af, stimuleert spierverbranding, kost-energie en verzwakking van het immuunsysteem. Dit zijn juist de effecten die je niet wilt creëren. En als je iets niet volhoudt geeft dit ook vaak weer een negatief zelfbeeld.


Mind

Je mind is één van de belangrijkste factoren. Waarom wil je dit, wat wil je, waar voel jij je goed bij? Je kent vast ook wel dat gevoel dat je iets hebt gegeten waar je achteraf spijt van hebt. En ja, dan kan je er toch beter juist van genieten en niet denken, ‘nu is mijn hele dag verpest’. Nee morgen is er weer een nieuwe dag. Weest niet boos op jezelf dit werkt juist je lichaam tegen! Als jij iets eet wat jij zelf als ‘ongezond’ beschouwd ontstaat er een stressreactie in je lichaam. Hierdoor gaat jouw overlevingsmechanisme aan. Dit wil zeggen dat het direct invloed heeft op jouw spijsvertering, energieniveau en metabolisme. Dit kan ervoor zorgen dat je voeding minder verteerd en opgeslagen wordt als vet. Wat er weer voor kan zorgen dat je jezelf niet fijn voelt. Met de juist mindset wordt het zelfs makkelijker om gezond te eten en bewuster met voeding om te gaan. Zodat je niet meer het gevoel hebt dat je gezond eet omdat het ‘moet’, maar omdat dat het beste voor je voelt.

Beweging

Beweging heeft vele gezondheidsvoordelen. Je voelt je fit, je houdt makkelijker een gezond gewicht, Maar wat is goed? Dwangmatig bewegen kan bijvoorbeeld weer juist voor veel stress zorgen in het lichaam, door veel cortisol aanmaak. Hoe vind ik daar een balans in. Dit vind ik zelf ook een lastige vraag. Ik had hier zelf in het verleden veel moeite mee. En als ik niet lekker in mijn vel zit, val ik daar vaak in terug door vaak dwangmatig veel te sporten. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat het woordje ‘te’ niet goed is. Het is vooral belangrijk naar je lichaam te luisteren en in balans te blijven. Kijk niet alleen naar het calorieverbruik, wat veel mensen doen bij cardio. Het spiermassa vergroten, zorgt voor meer spieren waardoor je basaalmetabolisme omhoog gaat. Met meer spieren zal je meer afvallen, omdat deze meer energie verbruiken. Vet verbruikt bijvoorbeeld geen energie. Het is belangrijk om voornamelijk je spiermassa te vergroten door fitness of krachtsoefeningen. Doe je veel duurtraining is het daarnaast, belangrijk je spieren ook te trainen die je gebruikt bij de krachttraining.


Slaap en ontspanning

Naast gezonde voeding en beweging is voldoende slaap en ontspanning ook ontzettend belangrijk. Door te weinig slaap zal je lichaam niet genoeg kunnen herstellen en kunnen je lichaamscellen zich minder goed vernieuwen. Te weinig slaap kan ook overgewicht veroorzaken. Te weinig slaap verhoogd de behoefte naar zoete trek en vette snacks en stimuleert de vetopslag in de buik. Probeer minstens iedere dag minimaal 7 uur goed te slapen. Ontspanning is voor ons lichaam essentieel. Stress zorgt namelijk voor veel aanmaak van cortisol wat weer een nadelig effect heeft op het vetpercentage. Plan voor je zelf ontspan momenten in. Lees een boek, geniet van je omgeving, neem een bad of maak een rustige wandeling in de natuur.

Een gezonde leefstijl bestaat uit meerdere factoren!

bottom of page