top of page

Mijn eigen verhaal!

Bijgewerkt op: 27 mei 2020


Geen controle hebben over je lichaam? Je lichaam doet totaal niet wat jij wilt. Heel frustrerend vind je niet? Hier mijn verhaal waarom ik voeding heb gestudeerd. En waarom ik diëtist ben geworden.


Ik was altijd een vrolijke, blije en gezonde meid!!! Tot ik zeventien jaar werd toen begon bij mij de buikpijn, en zo’n pijn dat ik het niet kon plaatsen. Steeds meer ging ik op mijn voeding letten tot het niet meer goed ging. Ik liep al onder begeleiding van de kinderarts die niet wist waar deze pijn vandaan kwam. Nadat ik zwaar ondergewicht had, ben ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Dit was best even schrikken, maar wat ik tot op de dag vandaag nog steeds eng vind, is dat ik dit zelf niet zag. Maar ik was dan toch echt een meisje van 1.79 m die nog maar net veertig kg woog. Het kon zo niet langer……..


Geen diagnose

In de VU alle onderzoeken gehad die je maar kunt bedenken. Geen concrete diagnose, maar PDS (prikkelbare darmsyndroom). En ik moest minder de nadruk gaan leggen op super gezond eten en overmatig sporten. Na veertien dagen sondevoeding, onderzoeken en vele professionals om mij heen mocht ik dan gelukkig naar huis. Maar de buikpijn verdween helaas niet. Naar de oorzaak werd eigenlijk niet gekeken, maar vooral dat ik aan moest komen in gewicht. Dit was mentaal voor mij in die periode heel zwaar. Ik zag eruit als een anorexia patiënt en moest ik mezelf constant verdedigen dat ik geen anorexia had.
Niet de oorzaak aanpakken

Uiteindelijk is er niets uit de onderzoeken gekomen, vooral dat nu mijn hele lichaam uit balans was. Ik kon de drinkvoeding allemaal niet naar binnen krijgen. Ik zat toen ongeveer op een calorie inname van 3000 kcal (eerst had ik ongeveer een inname van 1400 kcal). Wat beide gezien met mijn kennis niet gezond is. Tuurlijk begrijp ik ook het ziekenhuis, omdat het levensbedreigend werd met mijn gewicht. Aan de andere kant super tegenstrijdig, omdat de oorzaak niet aangepakt werd.


De oorzaak van het probleem opzoeken is iets wat ik heel belangrijk vind. Waar komt iets vandaan, hoe kan ik dit oplossen? Dat is iets wat ik heel belangrijk vind in mijn bedrijf! En wat ik zal proberen te gaan toepassen.


Zware periode

Het ging de periode na het ziekenhuis mentaal en fysiek ook niet goed met mij. Na een aantal maanden kwam ik veertig kilo aan. Ik voelde mij doodongelukkig en ik was helemaal opgeblazen. Dit is achteraf helemaal niet gek want ik werd gedreigd aan te komen. Anders zou ik weer worden opgenomen en ik mocht ook zeker niet sporten. Ik kreeg met geen enkele poging kilo’s eraf. Alle diëten uitgeprobeerd die je maar kan bedenken. Uiteindelijk bij vele diëtisten geweest, waar ik helaas niet begrepen werd, want zoiets kwam nooit voor. Ik heb deze periode vooral geleerd hoe ik het in mijn eigen bedrijf anders zal gaan aanpakken! Hoe minder ik weer ging eten in combinatie met veel sporten, hoe minder mijn lichaam ging meewerken. Mentaal was dit een hele zware periode……. Hoe vervelend is het als je lichaam niet doet wat jij wilt, terwijl je gezond eet en genoeg beweegt? Maar de buikpijn blijft aanhouden en afvallen was onmogelijk. Dit frustreerde mij zo erg!Opleiding Voeding & Diëtetiek 'Health Promotion'

Uiteindelijk de opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ gestart in 2016. Ik was super nieuwsgierig naar voeding en hoopte meer te komen te weten over hoe ik dit kan toepassen. Ik heb van deze opleiding ontzettend veel geleerd. Daarnaast heb ik vooral ook veel geleerd door zelf meer onderzoek te doen naar voeding en mijn eigen ervaringen toe te kunnen passen. Tijdens deze opleiding besefte ik hoe graag ik mensen zou willen helpen! Ik wil graag dat jij je fit, gezond en gelukkig voelt!Want als jij dit uitstraalt ziet iedereen dit......

De belangrijkste punten die ik heb geleerd in deze afgelopen acht jaar:

- Niet elk lichaam werkt hetzelfde (ieder is speciaal)

- Je darmen zijn je tweede brein

- Je mind is misschien nog wel één van de belangrijkste factoren die meespelen

- Zelfacceptatie is ontzettend belangrijk voor een positief zelfbeeld

- Vergelijk jezelf niet met anderen (jij bent bijzonder)

- Niet elk lichaam werkt met de regel weegschaal (in balans blijven)

- Geniet van het leven, laat de controle soms even los!

De afgelopen jaren heb ik mezelf altijd afgevraagd was het alleen die buikpijn of zat er toch een stuk meer achter. Ik zat toch ook in de pubertijd, was ik ook gewoon onzeker? Maar waar kwam die hevige buikpijn dan vandaan? Dit heeft bij mij ook gezorgd dat je het leuke deel van je jeugd een beetje gemist hebt! Het stukje genieten van het leven!

Hoe nu verder

Vooral het afgelopen jaar heb ik veel geleerd. Ik ben drie maanden op reis geweest naar Nieuw-Zeeland. Hier heb ik mezelf nog beter leren kennen. Ook mede dankzij Anouk die ik heb leren kennen tijdens deze reis en die mij weer heeft leren genieten van het leven. Ik heb vooral geleerd dat ik er niet te obsessief mee bezig moet zijn. Daarnaast weet ik nu zelf van welke voedingsmiddelen ik snel last krijg en heb ik een tijd onder begeleiding van een coach gesport. De buikpijn heb ik bijna niet meer, ik merk dat ik het vooral heb als ik gestrest ben of last heb van spanningen. Ik zeg niet voor niets dat je darmen je tweede brein zijn. Alles staat met elkaar in verbinding!! Ook heb ik veel boeken gelezen over zelfacceptatie, psychologie, hormonen en de orthomoleculaire geneeskunde. Ik merk vooral dat het heel belangrijk is dat jij je goed voelt en dat je blij moet zijn met jezelf, praat tegen jezelf alsof je het tegen je beste vriend hebt en geniet!!!! Ik vind dat ik op dit moment een gezonde leefstijl handteer die goed bij mij past. De eerste foto van dit blog vind ik verschrikkelijk van mezelf, als ik de foto's van nu zie, zie ik een vrolijke, gezonde en gelukkig meid!Balans

Ik heb vooral geleerd dat balans heel belangrijk is in het leven. Mijn hormoonhuishouding is flink in de war geweest en ik denk nog steeds nog niet helemaal hersteld. Ik heb geleerd wat verwaarlozing en te weinig voeding met je lichaam kan doen. Naast de buikpijn had ik veel meer klachten: geen energie, haar uitval, geen menstruatie, gehumeurd, altijd koud, enz. Ik heb altijd problemen gehad om de controle los te laten. Maar ik merk dat het juist goed is om dat wel te doen. Dat geobsedeerde gedrag van mij ging lijken op orthorexia (dwangmatig gezond eten en overmatig sporten). Wat juist zorgt voor een disbalans in het hormoonsysteem!


Loslaten

Loslaten is iets waar ik soms nog steeds moeite mee heb! Ik moet proberen te accepteren dat ik nou eenmaal wat meer curves heb en deze juist omarmen. En dat het overmatige gezond eten en sporten dit niet gaat veranderen. Ik ben mooi zoals ik ben en er is maar één Emma!


Oordelen kunnen kwetsend zijn

Niemand is perfect en dat is best heel moeilijk in deze social media tijd. Waar iedereen vooral alleen maar zijn succes verhalen post en veel bewerkte foto’s van een (perfect) leven. Maar is dat altijd zo? In deze tijd zou je elkaar toch juist moeten supporten! Maar soms lukt dat niet. Zelf ik heb ook vaak genoeg gehoord ‘jij duursporter, o dat zou ik helemaal niet zeggen’, ‘jij een marathon gelopen oké’, ‘sport jij veel dan?’. Sommige mensen hebben geen idee hoe je iemand hiermee kan kwetsen. Ik lach dit altijd weg, maar van binnen deed dit mij altijd veel verdriet. En misschien hebben mensen dit niet eens door. Sommige opmerkingen kunnen ervoor zorgen dat jij je zo ontzettend klein voelt, zo jammer is dat! Daarom ben ik ook blij dat ze meer reclame maken voor meer modellen die realiteit zijn! Ik vind het juist mooi als je van ieder figuur een voorbeeld hebt! Iedereen heeft een andere bouw/postuur. Laten we dit omarmen en elkaar hier juist in supporten zonder onaardige opmerkingen te maken!

Iedereen is anders

Iedereen is mooi

op zijn eigen manier

Niemand is hetzelfde (anders zou het toch ook saai zijn?!)

Ik heb hier zelf altijd nog steeds wel eens moeilijk mee! Zeker op momenten dat ik mij niet fijn voel, wordt ik onzeker en dit merk ik dan dat ik terug val door overmatig te gaan sporten. Terwijl ik nu weet dat dat juist tegen werkt!!!

Het lichaam is slim & het probleem is dat wij er vaak niet naar willen luisteren, of horen we het gewoon niet meer?

Sta jij hier wel eens bij stil? Luister jij naar je lichaam?

Daarom is mijn doel om mensen te helpen en ze gelukkiger te kunnen maken met zichzelf!

Hele dikke Knuffels Emma

Onthoud wees gezond, gelukkig, blij enz. dan straal je dit ook uit! Dat zie je.........bottom of page